Nieuws

Bouwen aan de zorg - Visie van INTOS Lab Solutions op het optimale laboratorium

Bouwen aan de zorg - Visie van INTOS Lab Solutions op het optimale laboratorium

Hoe kunnen laboratoria ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren nu de druk op efficiëntie in de zorg nog meer toeneemt? INTOS is met haar Lab Solutions, een assortiment aan standaard én op maat gemaakt laboratoriummeubilair, ook gespecialiseerd in interieurs voor laboratoriumomgevingen. Daarom zijn Arjan Andriessen en Luuk van Willigenburg door Bouwen aan de Zorg gevraagd hun visie te geven op de optimale inrichting van laboratoria. Lees hieronder het volledige artikel.

Efficiënte zorg, optimale laboratoria

Efficiëntie in de zorg, is en blijft een hot topic, zo blijkt ook uit het regeerakkoord. Dat laboratoria, die een essentiële rol spelen in het bieden van kwalitatieve zorg, daarin niet achter kunnen blijven is overduidelijk. Naast organisatorische veranderingen, waar de regionaal geclusterde labs uit voortkomen, wordt met een inventief interieur ook veel bereikt. 

Ultiem laboratoriuminterieur  lab_solutions_uniqure.jpg

“Een ultiem laboratoriuminterieur, draagt eraan bij dat elke laborant het beste uit zichzelf kan halen. Ultiem zit hem in de inrichting van de laboratoriumruimte, die naadloos moet aansluiten in materiaal en constructie op de werkprocessen. En op de behoeftes van een team en elke individuele laborant. In het laboratoriuminterieur zijn ook een aantal interessante trends waarneembaar. Waaronder flexibiliteit, zowel in makkelijk verplaatsbaar meubilair als in de schaalbaarheid van ruimtes, en automatisering, wat betreft de integratie van apparatuur in meubilair,” stelt Arjan Andriessen, project directeur Lab Solutions bij INTOS.

Voordeel behalen

De onderlinge verschillen in omvang, locatie en functie van laboratoria zijn groot, ook in de zorg. Logisch dus dat het in te zetten meubilair ook niet voor elk laboratorium hetzelfde is. Luuk van Willigenburg, project manager INTOS Lab Solutions: “Om voordeel te halen uit de inrichting is het van belang dat je met een frisse open blik kijkt naar het nieuwe laboratorium. Door jezelf de vragen te stellen: ‘Hoe werken we nu? Hoe willen we werken (en over 5 of 10 jaar)? En hoe kunnen we daarin ondersteund worden?’, kan je écht voordeel behalen. Gestandaardiseerd meubilair kan met op maat gemaakte items worden aangevuld om dit voordeel te vergroten. In speciaal gemaakt labmeubilair kunnen bijvoorbeeld specifieke kaart- of besturingssystemen geïntegreerd worden,  waardoor men efficiënter kan werken.”

lumc_gmp_lab.jpgSamenwerking leveranciers

Het tijdig betrekken van alle leveranciers, van installateur tot meubelleverancier, bij het laboratoriumontwerp is van belang. Andriessen: “Zoals is in de realisatie van het laboratorium voor uniQure is gedaan, waarin INTOS als bouwkundig hoofdaannemer de projectcoördinatie uitvoerde. Door in het beginstadium alle partijen mee te laten denken, verloopt de uitvoering vlekkeloos. Dat resulteert in een kwalitatief en volledig passend laboratoriuminterieur. En dat is toch de wens van elk laboratorium?”

 

Lees het artikel in de opmaak van Bouwen aan de zorg: bouwen_aan_de_zorg_lab_solutions.pdf

Of kijk voor meer informatie over INTOS Lab Solutions hier op onze website. 

terug