Doorgeefkast

Doorgeefkast

Een ruimte bevoorraden met materialen en producten zonder kruisbesmetting of andere vormen van overlast voor de patiënt of medewerker? Daar is een doorgeefkast voor nodig. De verschillende omgevingen waarin een doorgeefkast nodig is, vragen om de integratie van verschillende onderdelen. INTOS maakt en monteert al tientallen jaren verschillende uitvoeringen van doorgeefkasten voor onder andere patiëntenkamers, cleanrooms, laboratoria en intensive cares (IC’s).

Verschillende uitvoeringen

De inzet van een doorgeefkast in verschillende omgevingen met bijbehorende eisen vraagt om verschillende uitvoeringen. Zo is het in bepaalde patiëntenkamers, zoals binnen de afdeling neonatologie, nodig om zo geruisloos mogelijk producten in te laden zonder overlast te creëren voor patiënten en verzorgenden. Afhankelijk van de gewenste mate van geluidsisolatie gebruiken we diverse materialen om het geluid zo goed mogelijk te dempen, zoals diverse rubbere randen, dikkere deur en bepaalde scharnieren. In een cleanroom of een IC is de doorgeefkast altijd een kast met een raam en een interlocksysteem, om te voorkomen dat de deuren aan beide kanten van de kast tegelijkertijd worden opengemaakt. Ook is een luchtfilteringssysteem nodig die wordt aangesloten op de bestaande luchtinstallatie.

Luchtdichte plaatsing doorgeefkast

Luchtdichtheid en luchtdruk zijn cruciaal voor een effectieve werking van de doorgeefkast. Het volledig luchtdichtheid krijgen van de doorgeefkast is vaak de grootste zorg van onze opdrachtgevers. Om de luchtdichtheid bij plaatsing te kunnen garanderen, hebben wij altijd intensief contact met de aannemer. Hierdoor kunnen we een foutmarge in de maatvoering uitsluiten en past onze doorgeefkast altijd exact in de uitsparing in de wand.

Verschillen in luchtdruk

Soms zijn er ook luchtdrukverschillen tussen twee ruimtes die door de doorgeefkast gescheiden worden. In dat geval stemmen we de exacte constructie inclusief onder andere de keuze voor scharnieren met de opdrachtgever precies af.

Materiaalgebruik in de realisatie

Afgestemd op de omgevingen gebruiken we verschillende materialen waaruit we de kast opbouwen. Zo bestaat een doorgeefkast in een laboratorium altijd uit hout of Volkern, terwijl  deze in een cleanroom of IC per definitie gebouwd wordt uit Volkern. Ook kunnen we lood toevoegen aan de uitvoering van de kast, zodat deze stralingswerend wordt. De materiaalkeuze beperkt niet in de esthetische mogelijkheden, bijvoorbeeld het kleurgebruik.

Stralingswerende doorgeefkasten

Net als onze andere medische producten kunnen onze doorgeefkasten ook stralingswerend worden uitgevoerd. In deze realisatie is de afstemming met de aannemer wederom noodzakelijk. Door uitvoerige afstemming met de aannemer kunnen we ervoor zorgen dat het lood uit de andere onderdelen van de bouwkundige constructie direct aansluit op de doorgeefkast. En een stralingslek daardoor is uitgesloten.

Meer weten over doorgeefkasten?

Succesvol ingeschreven!

U ontvangt vanaf nu blogs en nieuwsberichten per e-mail.