30

Sectoren

Bedrijf

30

Direct contact

Daktuin Ronald McDonald Huis
Medical

·

Interior Construction

Daktuin Ronald McDonald Huis

Het Ronald McDonald Huis, een huis van het gelijknamige Kinderfonds waar gezinsleden van patiëntjes kunnen verblijven in de periode van het ziekenhuisverblijf, zat sinds 2002 met een huiskamer op de kinderafdeling in het LUMC. Na 15 jaar was het tijd voor vernieuwing van de Daktuin, de speelkamer binnen de huiskamer. Door de jarenlange relatie met het Ronald McDonald Huis en het LUMC werd INTOS gevraagd om het ontwerp van Mirato en Van Schie Architecten verder door te ontwikkelen, te realiseren en de uitvoering te coördineren.

Opdracht: Vernieuwde en gecertificeerde speelruimte in het LUMC
Locatie: Leiden
Ontwerp: Mirato en Van Schie Architecten
Fotografie: Mirato

Behoefte van de klant

Voor het vernieuwen van de Daktuin van 230 m2 formuleerde het Ronald McDonald Huis een aantal uitgangspunten. Het moest namelijk ruimte bieden om te spelen (van 0 tot 18 jaar), te ontmoeten en te ontspannen. In het ontwerp zitten daarom verschillende lagen: de oppervlakte voor het spelen en ravotten, onder de grond voor geborgenheid en verstoppen en in de lucht voor het verwonderen. Ook zijn er alleen maar ronde vormen in opgenomen voor een vriendelijke en dynamische uitstraling. Zo staat deze speelruimte in een mooi contrast met het strak ingerichte ziekenhuisgebouw.

Onze aanpak

Voorafgaand aan de realisatie hebben we uitgebreid geïnvesteerd in het tekenwerk en in de structurele kennisuitwisseling met keuringsinstanties. Op die manier hebben we het ontwerp zo uitgewerkt dat speeltoestellen goed geïntegreerd werden in het meubelwerk op een veilige manier.
Om de gelaagdheid en de ronde vormen te realiseren, gebruikten we HPL en buigmultiplex. De andere oppervlaktes in het interieur, waaronder de wanden, vloeren en plafonds, werkten we af met zachte Forbo materialen. Hierdoor zijn ze volledig kidsproof. Door de nauwe afstemming met de keuringsinstanties zijn de klim-, glij- en schommelhoek als veilige speeltoestellen gecertificeerd conform EN-1176 standaarden.

Resultaat

Margrietta Zwaan, manager Ronald McDonald Huiskamer Leiden: “Onze lijst met wensen en eisen voor de nieuwe Daktuin was érg uitgebreid. We wilden een uitdagende ruimte met een andere sfeer dan in het ziekenhuis. Eén waar kinderen zich emotioneel veilig voelen, hun energie kwijt kunnen, nieuwe ervaringen opdoen en ze als gezin samen kunnen ontspannen. Het traject was pittig, omdat het ingewikkeld is om als externe stichting te bouwen in een constant werkend ziekenhuis. Maar doordat er continu goed overleg plaatsvond tussen alle betrokken partijen is het gelukt. Ik was sprakeloos toen ik het resultaat voor het eerst zag en daadwerkelijk rondliep in de ontwerpschets. Een droom is waargemaakt! We hebben een prachtig nieuwe Daktuin! Ik heb ontzettende bewondering voor de medewerkers van INTOS. Tot in het kleinste detail kan je merken dat er met creativiteit, kunde en toewijding aan is gewerkt. Gelukkig heeft INTOS ook de totale projectcoördinatie op zich genomen. Mede hierdoor zijn de werkzaamheden van alle betrokken partijen goed op elkaar afgestemd.”

“Het bijzondere aan dit project was de extreme toewijding vanuit alle partijen. Met 70 vrijwilligers wordt er gepassioneerd in het Ronald McDonald Huis Leiden gewerkt. Die passie en beleving werkten door in het enthousiasme rondom dit project. Het is gaaf dat we na het herinrichten van de neonatologie afdeling en het geboortehuis in het LUMC, ook een bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van deze speelse Daktuin!”, aldus Arjan Andriessen, project director bij INTOS.

Our products

Dit is een faketekst. Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven van het grafische effect van tekst op deze plek.

No data was found

Succesvol ingeschreven!

U ontvangt vanaf nu blogs en nieuwsberichten per e-mail.