Nieuws

INTOS en Stage Gate 11 ontwikkelen eerste schoenscanner op lichtstralen

INTOS en Stage Gate 11 ontwikkelen eerste schoenscanner op lichtstralen

INTOS heeft samen met Stage Gate 11 (SG11), een startup in technologische productontwikkeling voor de security industrie, de Delta R Shoescanner ontwikkeld. De schoenscanner is een detectieapparaat dat op basis van licht werkt. Luchthavens kunnen met de Shoescanner secuurder en sneller reizigers opmerken die onveilige en ongewenste stoffen, zoals explosieven of narcotica, in hun schoenen verbergen.

Nieuwe detectietechnologie   
De Shoescanner is een van de producten die gebaseerd is op de UV-scantechnologie waar SG11 sinds vorig jaar de exclusieve mondiale rechten van heeft bemachtigd en verder heeft ontwikkeld. De technologie, ontdekt door de Universiteit van Florida, detecteert materiaalsporen op basis van UV-reflectie. Het vergelijkt de uitgezonden lichtstraal met de reflecterende lichtstraal die in aanraking met een oppervlakte is geweest. Omdat elk materiaal zijn eigen unieke patroon heeft, herkent de techniek snel en nauwkeurig sporen van bijvoorbeeld explosieven of narcotica.

De Shoescanner scant in het voorbijgaan schoenen van reizigers, zonder dat men deze hoeft uit te doen. Hierdoor verlopen veiligheidscontroles op luchthavens efficiënter en wordt de reiziger op een vriendelijkere manier gecontroleerd. 

Van concept tot realisatie 
“INTOS is continu betrokken bij innovaties die van invloed zijn op onze markten, shoescanner_intos_en_sg11_verticaal.jpgwaaronder luchthavens. Op basis van ons vertrouwen in en fascinatie voor de UV-scantechnologie, zijn wij gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling van Shoescanner. INTOS heeft vanuit het idee, SG11 geadviseerd over vorm, materiaal, duurzaamheid en onderhoudsmogelijkheden. Het uiteindelijke op zichzelf staande zuiltje, wat de Shoescanner is geworden, is binnenshuis geproduceerd. De technologie biedt diverse toepassingsmogelijkheden zoals pakket- en containerscanning. Hopelijk mag INTOS in de volgende productrealisaties weer zijn steentje bijdragen”, aldus Jan-Willem Spanjaart, manager Business Development INTOS.

Samenwerking INTOS en SG11          
“De techniek en de toepassingsmogelijkheden bezitten wij. Maar we hadden INTOS als kennispartner echt nodig om de Shoescanner vorm te geven. Hun jarenlange ervaring op Schiphol en andere internationale luchthavens, zorgt ervoor dat INTOS precies weet aan welke eisen een product moet voldoen om het optimaal te laten presteren op een luchthaven. De samenwerking leidde tot de juiste vertaling van ons idee naar een esthetisch concept en uiteindelijk een functioneel product”, Michiel Poppink, mede-eigenaar SG11.

De Shoescanner in de media
Diverse media hebben aandacht besteed aan de Shoescanner en de samenwerking tussen INTOS en SG11, waaronder: De TelegraafEmerce en BeveiligingsWereld.

Over Stage Gate 11    
Stage Gate 11 (SG11) is een startup gespecialiseerd in technologische productontwikkeling voor security en logistieke processen. Op basis van data-analyse, gebruikersinzichten  en veranderende wet- en regelgeving creëert SG11 met innovatieve technologieën nieuwe producten om beveiligings- en logistieke processen te optimaliseren. Opdrachtgevers en ontwikkelingspartners zijn onder andere de douane en luchthavenautoriteiten. De medewerkers van SG11 hebben jarenlange ervaring  binnen het gebied van beveiliging en technologie als consultants, ontwikkelingsmanager en ondernemers. SG11 is gevestigd op Schiphol.   

terug